Het Senioren Hobbycentrum start met nieuwe hobby Fries houtsnijden, nu ook voor dames.

Het Friesche houtsnijwerk is een van de oudste hobby’s in Noord-Europa (Scandinavië en Fryslân). Het wordt al eeuwenlang beoefend en van oudsher benut voor het versieren van gebruiksvoorwerpen zoals fotolijstjes, kistjes, stoven, mangelplanken, sleutelrekjes, tabakspotten, lepeldoosjes, lepelrekjes etc. Een prachtige hobby uitdaging bijvoorbeeld voor dames, natuurlijk ook voor de heren.

Fries houtsnijwerk is het versieren van houten gebruiksvoorwerpen met de kerfsneetechniek. Kenmerkend zijn de geometrische figuren zoals rozetten, sterren en de vlechtfiguren. Vaak wordt er lindehout gebruikt, dat is zacht en blank, zonder veel noesten. Maar ook rozenhout, eikenhout en tropische houtsoorten zijn geschikt. De snijders van Fries houtsnijwerk gebruiken een beiteltje en een klein scherp mesje. Met het beiteltje worden kerfjes van enkele millimeters in het hout gemaakt, met het mesje worden patronen uitgesneden. Vandaar de naam kerfsnede. Er zijn bekende geometrische basispatronen, waar eindeloos op gevarieerd kan worden. De techniek is niet lastig aan te leren en er is weinig ruimte voor nodig.

De hobby houtsnijwerk – techniek : start in september bij het Senioren Hobby Centrum. Hobbyist Ton Ederveen zal een groep geïnteresseerden  begeleiden. Bij minimaal 5 deelnemers gaan we beginnen.  Vooraf is er een informatie bijeenkomst.

Geïnteresseerd in deze nieuwe “wereld “. Bel of mail even Ans Bardoel –leden adm. T.06-34484962- info@seniorenhobbycentrum.nl / bestuur@seniorenhobbycentrum.nl

Meer info: website www.seniorenhobbycentrum.nl /www.jeugdhobbycentrum.nl