Nieuwsbrief 78 – 2019

Het Senioren Hobbycentrum start met nieuwe hobby Fries houtsnijden.

Het Friesche houtsnijwerk is een van de oudste hobby’s in Noord-Europa (Scandinavië en Fryslân). Het wordt al eeuwenlang beoefend en van oudsher benut voor het versieren van gebruiksvoorwerpen zoals fotolijstjes, kistjes, stoven, mangelplanken, sleutelrekjes, tabakspotten, lepeldoosjes, lepelrekjes etc.

Fries houtsnijwerk is het versieren van houten gebruiksvoorwerpen met de kerfsneetechniek. Kenmerkend zijn de geometrische figuren zoals rozetten, sterren en de vlechtfiguren. De houtsnijder tekent de patronen op het hout, soms met gebruik van carbonpapier. Een passer is noodzakelijk voor het maken van de rozetten en andere cirkelvormige figuren. Vaak wordt er lindehout gebruikt, dat is zacht en blank, zonder veel noesten. Maar ook rozenhout, eikenhout en tropische houtsoorten zijn geschikt. De snijders van Fries houtsnijwerk gebruiken een beiteltje en een klein scherp mesje. Met het beiteltje worden kerfjes van enkele millimeters in het hout gemaakt, met het mesje worden patronen uitgesneden. Vandaar de naam kerfsnede. Er zijn bekende geometrische basispatronen, waar eindeloos op gevarieerd kan worden. De techniek is niet lastig aan te leren en er is weinig ruimte voor nodig. Het kost wel veel tijd en oefening om de techniek goed onder de knie te krijgen. Het beste is om het van een zeer geoefende snijder te leren.

De hobby houtsnijwerk – techniek start binnenkort bij het senioren Hobby Centrum.

Ervaring  specialist Ton Ederveen zal een groep geïnteresseerden  begeleiden.  Bij minimaal 5 deelnemers gaan we beginnen. Vooraf is er een informatie bijeenkomst.

Geïnteresseerd in deze nieuwe “wereld “. Bel of mail even Ans Bardoel –leden adm. T.06-34484962- info@seniorenhobbycentrum.nl / bestuur@seniorenhobbycentrum.nl  – meer info: website www.seniorenhobbycentrum.nl /www.jeugdhobbycentrum.nl