Beste gitaarspelers.

 Gezellig gitaar spelen, samen zingen, en in de pauze onder het genot van een kopje koffie, of  thee samen slappe kwats verkopen. Dat is gezelligheid en hoort bij elke Maandag  wanneer we les hebben en waar vele van ons naar toe leven. Maar bij dat gitaar spelen hoort ook,  “ thuis veel oefenen “. En daar maak ik me momenteel een beetje zorgen  om.

De corona achtbaan waar we sinds 15 Februari 2020 in zitten duurt al veel te lang. Inmiddels zitten we al in een tweede taaie corona golf en het is de vraag hoe het afloopt. Als we niet uitkijken is het zo weer 15 Februari 2021 wat inhoud, dat we allemaal een jaartje ouder zijn en een jaar lang geen gitaar les hebben gehad.   

Als gevolg hiervan kan ik begrijpen dat er individueel weinig of niet gerepeteerd wordt. Inderdaad is het ook saai alleen te oefenen, en lang niet voor iedereen weg gelegd. Toch wil ik aan iedereen adviseren dit toch te gaan doen. Niet perse de liedjes maar wel de akkoorden ( grepen ). Ieder weet voor zich waar ie de meeste moeite mee heeft en dat is meestal het snelle wisselen van akkoorden en de slag zoals foxtrot / slowfox en de rumba. Je moet het zo zien, als je zingt en je moet tijdens het zingen nadenken hoe je het akkoord en het ritme moet neerzetten ben je al te laat.

Dit moet een automatisme worden zoals iemand die blind typt. Diegene die type les gehad heeft hoeft niet na te denken welke vinger hij op de juiste letter zet. Dat wordt door veel oefenen een automatisme en zo werkt gitaar spelen ook.

 Maak een schema van akkoorden en hutselt ze door elkaar. Probeer ze blindelings te vinden met in je gedachten dit, is de B7 dit is de D. en/of Em  enz. enz.

Voorbeeld van een willekeurig schema: E7. / D. / G7. /  C. / G. / Em. / D7./ A. / B7. enz. enz. 

Mijn intentie is met gezelligheid kennis over te brengen wat je ’s maandags op de repetitie leert, en dat mee naar huis neemt om thuis te oefenen. Daarom nogmaals, (voor diegenen die weinig of niet in de corona tijd hebben gerepeteerd) ga weer aan de slag met repeteren zodat we, wanneer we kunnen beginnen allemaal weer op één lijn zitten. Op deze manier word je weer een beetje lenig in je vingers. En we weten allemaal, oefening baart kunst!                                                          

Verder hopelijk tot heel gauw ?????  Trees en Stanny wensen jullie hele fijne Kerstdagen en een Gelukkig maar vooral een gezond Nieuwjaar 2021 !!!